Bajgiel z jajkiem to pomył na szybie śniadanie. Znudziły Ci się kanapki do pracy lub szkoły? Wypróbuj przepisy na bajgle. Dla mnie to całkiem nowe odkrycie. Wcześniej korzystałam z bułek i chlebów pełnoziarnistych, a bajgle kojarzyły mi się z restauracją śniadaniową, bo poza tym, że są smaczne, to pięknie wychodzą na zdjęciach.
Bajgle do pracy – przepis
Bajgle są na tyle uniwersalne, że świetnie nadadzą się w wersji słodkiej, np. z dżemem lub białym serem i miodem oraz na słono; z serkiem i łososiem albo klasyczne z szynką i warzywami. U mnie tym razem padło na bajgla z jajecznicą. Przyznaję, że do pracy łatwiej będzie Wam zabrać bajgla z jajkiem ugotowanym lub sadzonym, bo jajecznica może się rozsypać.
Bajgiel z jajkiem – co potrzebujesz?
- Bajgiel – ja kupiłam w Lidlu i był pyszny! Jednak z jasnym pieczywem bywa różnie, a już na pewno musisz zjeść go w przeciągu 2 dni. Później całkiem wyschnie.
- Jajka – baza naszego nadzienia do bajgla
- Szczypiorek – nadaje aromatu i pysznie komponuje się z jajecznicą
- Szynka – możesz też zastąpić ją pomidorkami lub papryką albo serem feta
Bajgiel z jajkiem – wartość odżywcza
W jednym bajglu jest 460 kcal, w tym 27 g białka, 20 g tłuszczu i 41 g węglowodanów.
Aby zmniejszyć ilość tłuszczu, możesz przygotować jajecznicę na parze bez dodatku masła.
Z kolei do podbicia białka dodaj dodatkowo jedno białko jaja, więcej szynki lub zjedz bajgla z serkiem wiejskim.
Bajgiel z jajecznicą
1
Porcja460
kcalSkładniki
Bajgiel – 1 sztuka
Jajka – 2 sztuki
Szynka – 2 plastry
Szczypiorek – 1 łyżka
Masło – 1 łyżka
Wykonanie
- Na łyżce masła podsmaż kawałki szynki i dodaj jajka. Usmaż jajecznicę. Dopraw pieprzem.
- Bajgla rozkrój i posmaruj jajecznicą, posyp szczypiorkiem.
INNE ZDROWE PRZEPISY NA ŚNIADANIE

Pieczony omlet twarogowy
Pieczony omlet twarogowy z owocami to pomysł na sycące śniadanie na słodko.
4 sposoby na kanapki z białym serem
Kanapka nie musi być nudna! Kanapka to nie tylko chleb, masło, szynka i pomidor. Bardzo prosto jest zastąpić ją taką właśnie kolorową, zdrową alternatywą.


Szakszuka meksykańska
Szakszuka meksykańska to sycące i pyszne danie, które nada się na śniadanie lub kolację na ciepło