Pieczona karkówka po zbójnicku

Pieczona karkówka to pomysł na pyszny i zdrowy obiad. Idealnie połączy się z ziemniakami lub kaszą. Takie obiady lubię za to, że są szybkie i można je przygotować raz, a danie mamy na kilka dni.

U mnie co prawda w tygodniu goszczą na stole przepisy ekspresowe, ale po te dłuższe chętnie sięgam w weekendy, kiedy mam więcej czasu.

Pieczona karkówka – Jak zrobić żeby była miękka

Wierzę, że niektórym może być trudno przygotować dobrą karkówkę, bo sama też tak kiedyś miałam. Miałam problem tak na prawdę z każdym czerwonym mięsem. Zazwyczaj wychodziło suche albo zbyt twarde. Wyzwaniem było dla mnie zrobienie rozpadającej się karkówki czy schabu.

Z czasem, po kilku próbach odkryłam w czym tkwij problem. W czasie. Jako zwolenniczka szybkich przepisów zawsze skracam zalecany czas pieczenia czy marynowania. Odstawić do marynowania na całą noc? To ja odstawię na 30 minut.. Trzeba piec mięso 3 godziny? To ja spróbuję 2, bo przecież nie mam czasu. Niestety z czerwonym mięsem tak już jest, że trzeba się słuchać przepisów.

Tak też jest tym razem. Ten przepis na pieczoną karkówkę po zbójnicku uwzględnia dwie ważne rzeczy:

  1. Wstępne obsmażenie obtoczonego w mące mięsa
  2. Długie piecznie ( 2 godziny).

Dlatego właśnie ten przepis idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad.

Pieczona karkówka po zbójnicku

Pieczona karkówka w sosie po zbójnicku – Co potrzebujesz?

Karkówka – Nasz główny składnik. Wolę kupić karkówkę w kawałku niż gotową pokrojoną, bo ta druga z doświadczenia już wiem, jest mniej soczysta.

Papryka – Główne warzywo w naszym sosie. najlepiej 2 różne kolory

Pieczarki ogórki konserwowe i cebula – dopełnienie sosu

Składniki na zalewę: musztarda, ketchup, koncentrat, czosnek

To tyle! Na prawdę niewiele składników, które dostaniesz w każdym większym sklepie.

Pieczona karkówka po zbójnicku

Recipe by DietaWplanach
Porcje

5

porcje
W porcji

500

kcal

Składniki

  • Karkówka
  • Karkówka – 1 kg

  • Papryka czerwona – 1 sztuka

  • Papryka żółta – 1 sztuka

  • Pieczarki – 200 g

  • Cebula – 1 sztuka

  • Ogórki konserwowe – 5 sztuk

  • Mąka – 3/4 łyżki

  • Olej rzepakowy – 2 łyżki

  • Zalewa do karkówki
  • Woda – 250 ml (szklanka)

  • Ketchup ostry – 4 łyżki

  • Musztarda – 2 łyżki

  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka

  • Czosnek – 3 ząbki

  • Cukier – 1/2 łyżki

Wykonanie

  • Mięso pokrój w plastry i obtocz je w mące. Następnie podsmaż na oleju z obu stron, krótko do zarumienienia
  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i ogórki.
  • Przygotuj zalewę ze wszystkich składników. Czosnek zetrzyj do środka.
  • Zalewą zalej mięso z warzywami i piecz całość 2 godziny w 180 C.

INNE ZDROWE PRZEPISY NA OBIADY

Pieczona karkówka i Pulpety z soczewicy

Pulpety z soczewicy

Śniadaniowa komosanka to coś nowego w moim menu. Masz ochotę na słodkie śniadanie, ale niekoniecznie kolejną owsiankę?

Szybkie wegańskie curry

Szybkie wegańskie curry to przepis z wykorzystaniem tofu i soczewicy.

Pieczona karkówka i Curry wegańskie
Kotlety z fasoli

Kotlety z białej fasoli

W tej odsłonie kotlety z białej fasoli zrobiłam ze szpinakiem, jednak możesz zastąpić go na przykład jarmużem albo samymi świeżymi ziołami.