Pieczona karkówka to pomysł na pyszny i zdrowy obiad. Idealnie połączy się z ziemniakami lub kaszą. Takie obiady lubię za to, że są szybkie i można je przygotować raz, a danie mamy na kilka dni.
U mnie co prawda w tygodniu goszczą na stole przepisy ekspresowe, ale po te dłuższe chętnie sięgam w weekendy, kiedy mam więcej czasu.
Pieczona karkówka – Jak zrobić żeby była miękka
Wierzę, że niektórym może być trudno przygotować dobrą karkówkę, bo sama też tak kiedyś miałam. Miałam problem tak na prawdę z każdym czerwonym mięsem. Zazwyczaj wychodziło suche albo zbyt twarde. Wyzwaniem było dla mnie zrobienie rozpadającej się karkówki czy schabu.
Z czasem, po kilku próbach odkryłam w czym tkwij problem. W czasie. Jako zwolenniczka szybkich przepisów zawsze skracam zalecany czas pieczenia czy marynowania. Odstawić do marynowania na całą noc? To ja odstawię na 30 minut.. Trzeba piec mięso 3 godziny? To ja spróbuję 2, bo przecież nie mam czasu. Niestety z czerwonym mięsem tak już jest, że trzeba się słuchać przepisów.
Tak też jest tym razem. Ten przepis na pieczoną karkówkę po zbójnicku uwzględnia dwie ważne rzeczy:
- Wstępne obsmażenie obtoczonego w mące mięsa
- Długie piecznie ( 2 godziny).
Dlatego właśnie ten przepis idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad.
Pieczona karkówka w sosie po zbójnicku – Co potrzebujesz?
Karkówka – Nasz główny składnik. Wolę kupić karkówkę w kawałku niż gotową pokrojoną, bo ta druga z doświadczenia już wiem, jest mniej soczysta.
Papryka – Główne warzywo w naszym sosie. najlepiej 2 różne kolory
Pieczarki ogórki konserwowe i cebula – dopełnienie sosu
Składniki na zalewę: musztarda, ketchup, koncentrat, czosnek
To tyle! Na prawdę niewiele składników, które dostaniesz w każdym większym sklepie.
Pieczona karkówka po zbójnicku
5
porcje500
kcalSkładniki
- Karkówka
Karkówka – 1 kg
Papryka czerwona – 1 sztuka
Papryka żółta – 1 sztuka
Pieczarki – 200 g
Cebula – 1 sztuka
Ogórki konserwowe – 5 sztuk
Mąka – 3/4 łyżki
Olej rzepakowy – 2 łyżki
- Zalewa do karkówki
Woda – 250 ml (szklanka)
Ketchup ostry – 4 łyżki
Musztarda – 2 łyżki
Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
Czosnek – 3 ząbki
Cukier – 1/2 łyżki
Wykonanie
- Mięso pokrój w plastry i obtocz je w mące. Następnie podsmaż na oleju z obu stron, krótko do zarumienienia
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i ogórki.
- Przygotuj zalewę ze wszystkich składników. Czosnek zetrzyj do środka.
- Zalewą zalej mięso z warzywami i piecz całość 2 godziny w 180 C.
INNE ZDROWE PRZEPISY NA OBIADY
Pulpety z soczewicy
Śniadaniowa komosanka to coś nowego w moim menu. Masz ochotę na słodkie śniadanie, ale niekoniecznie kolejną owsiankę?
Szybkie wegańskie curry
Szybkie wegańskie curry to przepis z wykorzystaniem tofu i soczewicy.
Kotlety z białej fasoli
W tej odsłonie kotlety z białej fasoli zrobiłam ze szpinakiem, jednak możesz zastąpić go na przykład jarmużem albo samymi świeżymi ziołami.