Jagodzianka z dużą ilością jagód

Jagodzianka ze świeżymi jagodami to królowa wakacyjnych wypieków i idealny pomysł na letni deser lub słodkie drugie śniadanie. Sprawdź, ile kalorii mają jagodzianki i jakie mają wartości odżywcze.

Domowe jagodzianki

Podstawą puszystej jagodzianki z kruszonką jest dobre ciasto drożdżowe i duużo jagód. Okazuje się, że zrobienie idealnego ciasta na jagodzianki nie jest takie trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwilę cierpliwości na wyrastanie ciasta.

Aby zrobić domowe jagodzianki potrzebujesz mąkę pszenną, jagody, mleko, jaja, drożdże, cukier, cukier puder i masło. Wykonanie bułek z jagodami trwa około 40 minut, ale trzeba do tego dodać czas wyrastania ciasta i czas pieczenia.

przepis na jagodzianki

Wartości odżywcze jagodzianki

Jagodzianka jagodziance nierówna, ale uśredniając jedna jagodzianka ma 380 kalorii, w tym 8 g białka, 6 g tłuszczu i 60 g węglowodanów. Niestety mąka pszenna, cukier czy masło nie należą do zdrowych produktów, jednak spożywane z umiarem nie zaszkodzą zdrowej osobie.

Nadzienie ratuje całą sytuację, bo jagody to bardzo zdrowe produkty, które warto uwzględniać w codziennej diecie. Są źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin, np. witaminy C, a także błonnika.

Jagodzianka z dużą ilością jagód

Recipe by DietaWplanach
Porcje

10

Bułek
W jednej bułce

300

kcal

Składniki

  • Mąka pszenna 370 g + 60 g na kruszonkę

  • Jagody – 250 g

  • Mleko lub napój roślinny – 150 ml

  • Cukier – 60 g + 30 g na kruszonkę

  • Cukier puder – 60 g

  • Masło – 60 g + 30 g na kruszonkę

  • Świeże drożdże – 18 g

  • Żółtka jaja – 2 sztuki

  • Całe jajko – 1 sztuka

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

Wykonanie

  • Przygotuj zaczyn: Drożdże wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem, łyżeczką mąki i cukru. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Resztę mąki wymieszaj z mlekiem, rozpuszczonym masłem, cukrem, jajkami (zostaw odrobinę żółtka do nasmarowania bułek przed pieczeniem). Dodaj zaczyn. Ugnieć ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  • Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia do piekarnika nastawionego na 40 stopni, na 20 minut.
  • Jagody umyj, odsącz i wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
  • Ciasto ponownie zagnieć i podziel na 10 kulek. Każdą kulkę lekko rozwałkuj i nałóż na środek kopiastą łyżkę jagód. Zalep bułkę i odłóż zlepieniem w dół na blaszce z papierem do pieczenia.
  • Przygotuj kruszonkę: Wymieszaj zimne masło z mąką i cukrem.
  • Jagodzianki nasmaruj odrobiną rozmieszanego żółtka i posyp kruszonką. Piec bułeczki w 180 stopniach przez 20 minut, do zarumienienia.

INNE ZDROWE PRZEPISY NA DESERY

Ciasto dyniowe bez cukru

Dynia nadaje ciastu wspaniałą konsystencję. Dzięki niej zwykłe, proste ciasto może być puszyste i wilgotne jednocześnie.

Chipsy z jabłek

Takie chipsy z jabłek to też świetny sposób na wprowadzenie przytulnej, jesiennej atmosfery. Zapach cynamonu, który unosił się jeszcze długo po upieczeniu był cudowny!

Fit czekoladowe krążki z bakaliami

Pokażę wam jak łatwo jest zrobić swoją wersję takich czekoladek, które nazywam czekoladowymi bites’ami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *