Jagodzianka ze świeżymi jagodami to królowa wakacyjnych wypieków i idealny pomysł na letni deser lub słodkie drugie śniadanie. Sprawdź, ile kalorii mają jagodzianki i jakie mają wartości odżywcze.
Domowe jagodzianki
Podstawą puszystej jagodzianki z kruszonką jest dobre ciasto drożdżowe i duużo jagód. Okazuje się, że zrobienie idealnego ciasta na jagodzianki nie jest takie trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwilę cierpliwości na wyrastanie ciasta.
Aby zrobić domowe jagodzianki potrzebujesz mąkę pszenną, jagody, mleko, jaja, drożdże, cukier, cukier puder i masło. Wykonanie bułek z jagodami trwa około 40 minut, ale trzeba do tego dodać czas wyrastania ciasta i czas pieczenia.

Wartości odżywcze jagodzianki
Jagodzianka jagodziance nierówna, ale uśredniając jedna jagodzianka ma 380 kalorii, w tym 8 g białka, 6 g tłuszczu i 60 g węglowodanów. Niestety mąka pszenna, cukier czy masło nie należą do zdrowych produktów, jednak spożywane z umiarem nie zaszkodzą zdrowej osobie.
Nadzienie ratuje całą sytuację, bo jagody to bardzo zdrowe produkty, które warto uwzględniać w codziennej diecie. Są źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin, np. witaminy C, a także błonnika.
Jagodzianka z dużą ilością jagód
10
Bułek300
kcalSkładniki
Mąka pszenna 370 g + 60 g na kruszonkę
Jagody – 250 g
Mleko lub napój roślinny – 150 ml
Cukier – 60 g + 30 g na kruszonkę
Cukier puder – 60 g
Masło – 60 g + 30 g na kruszonkę
Świeże drożdże – 18 g
Żółtka jaja – 2 sztuki
Całe jajko – 1 sztuka
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Wykonanie
- Przygotuj zaczyn: Drożdże wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem, łyżeczką mąki i cukru. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Resztę mąki wymieszaj z mlekiem, rozpuszczonym masłem, cukrem, jajkami (zostaw odrobinę żółtka do nasmarowania bułek przed pieczeniem). Dodaj zaczyn. Ugnieć ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia do piekarnika nastawionego na 40 stopni, na 20 minut.
- Jagody umyj, odsącz i wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
- Ciasto ponownie zagnieć i podziel na 10 kulek. Każdą kulkę lekko rozwałkuj i nałóż na środek kopiastą łyżkę jagód. Zalep bułkę i odłóż zlepieniem w dół na blaszce z papierem do pieczenia.
- Przygotuj kruszonkę: Wymieszaj zimne masło z mąką i cukrem.
- Jagodzianki nasmaruj odrobiną rozmieszanego żółtka i posyp kruszonką. Piec bułeczki w 180 stopniach przez 20 minut, do zarumienienia.
INNE ZDROWE PRZEPISY NA DESERY

Ciasto dyniowe bez cukru
Dynia nadaje ciastu wspaniałą konsystencję. Dzięki niej zwykłe, proste ciasto może być puszyste i wilgotne jednocześnie.

Chipsy z jabłek
Takie chipsy z jabłek to też świetny sposób na wprowadzenie przytulnej, jesiennej atmosfery. Zapach cynamonu, który unosił się jeszcze długo po upieczeniu był cudowny!

Fit czekoladowe krążki z bakaliami
Pokażę wam jak łatwo jest zrobić swoją wersję takich czekoladek, które nazywam czekoladowymi bites’ami.