Szakszuka meksykańska to sycące i pyszne danie, które nada się na śniadanie lub kolację na ciepło.
To pyszna odmiana klasycznej szakszuki na pomidorach. Jest to propozycja na poranki, kiedy mamy więcej czasu, bo najlepiej jeść ją na ciepło od razu po przygotowaniu. Samo smażenie zajmie Ci około 10 minut, więc niedługo.
Jeśli szukasz inspiracji na takie posiłki bez mięsa, poczytaj więcej we wpisie o diecie fleksitariańskiej i zainspiruj się przykładowym jadłopisem.
Szakszuka meksykańska – wartość energetyczna
W porcji znajdziesz: 362 kcal/ 21 g białka/ 21 g tłuszczu/ 24 g węglowodanów/ 7 g błonnika.
To danie spełnia:
- 34 % dziennego zapotrzebowania na cynk
- 32 % dziennego zapotrzebowania na żelazo
- 21 % dziennego zapotrzebowania na magnez
Co zrobić żeby zwiększyć ilość węglowodanów? Zjedz szakszukę z pieczywem.
Jak zwiększyć ilość białka? Dodaj jajko więcej lub zjedz do tego ser albo kawałki tofu.
Szakszuka meksykańska
1
porcja362
kcalSkładniki
Jaja kurze – 2 sztuki
Pomidory w puszce – 100 g
Fasola czerwona z puszki – 3 łyżki
Oliwa z oliwek – 10 g
Papryczka chili – niewielki kawałek
Oregano, kminek, sól i pieprz – do smaku
Wykonanie
- Na oliwę wlej pomidory i wsyp fasolę. Duś 5 minut.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj i wbij na wierzch jajka. Przykryj i duś, aż się zetną.
- Danie posyp posiekaną papryczką.
INNE ZDROWE PRZEPISY NA ŚNIADANIE
Śniadaniowa komosanka z mango, daktylami i kurkumą
Śniadaniowa komosanka to coś nowego w moim menu. Masz ochotę na słodkie śniadanie, ale niekoniecznie kolejną owsiankę?
4 sposoby na kanapki z białym serem
Kanapka nie musi być nudna! Kanapka to nie tylko chleb, masło, szynka i pomidor. Bardzo prosto jest zastąpić ją taką właśnie kolorową, zdrową alternatywą.