Owsianka może być na prawdę pysznym i zdrowym śniadaniem ale też łatwo ją zepsuć. Powiem Ci czemu warto docenić owsiankę i jak ją zrobić na różne sposoby.

Płatki zwykłe, górskie, a może błyskawiczne?
Te trzy rodzaje to te same płatki owsiane ale po innej obróbce technologicznej. Płatki są oczyszczane, obłuskiwane, a następnie walcowane- dlatego mają płaski kształt. Na końcu są osuszane.
Zwykłe płatki owsiane – Przetworzone w niewielkim stopniu. Wymagają gotowania przed spożyciem.
Górskie – W procesie technologicznym poddaje się je obróbce termicznej.
Błyskawiczne – Poddaje się je obróbce hydrotermicznej pod ciśnieniem i temperaturą, więc tracą część wartości odżywczych. Te płatki nie wymagają gotowania.
WARTO PAMIĘTAĆ: Płatki owsiane błyskawiczne mają więcej kalorii. Jest to spowodowane wcześniejszą obróbką termiczną ( powstaje więcej węglowodanów).

Gotowane, na mleku, na wodzie, czy ‘surowe’ z jogurtem ?
Płatki owsiane możesz jeść na wiele sposobów. Na zimno i na ciepło, na słodko i słono, z jogurtami lub gotowane na mleku lub wodzie.
Najważniejsza zasada to im dłużej gotujesz płatki tym więcej błonnika tracisz, a zyskujesz cukry proste, czy coś co nie jest do końca wskazane. Dlatego też ja polecam płatki owsiane ‘surowe’ z jogurtem, albo mlekiem. Jeśli zdecydujecie się na taką wersję to użyjcie płatków górskich lub błyskawicznych. Jeśli wolicie ugotowane to sięgnijcie po płatki zwykłe.
Do koktajli ta sama zasada. Koktajl na zimno – wybierz płatki górskie lub błyskawiczne. Do wypieków, czy placuszków używam płatków owsianych zwykłych, ewentualnie górskich.
ZAPAMIĘTAJ: Nie wszystkim zaleca się płatki owsiane surowe. Przy niektórych schorzeniach dłuższe gotowanie, które pomaga zwiększyć strawność jest wręcz zalecane.
Tutaj podrzucam link do przepisu na moje ulubione płatki owsiane, czyli płatki owsiane nocne. Idealny sposób na dobre śniadanie kiedy rano nie mamy czasu na szykowanie.

Jakie dodatki do owsianki wybrać?
Postaraj się nie używać cukru, miodu, ani innych słodzików. Przekonaj się do naturalnej słodyczy owoców. Używaj także przyprawy takie jak cynamon, kardamon, goździki, kurkuma.
Dorzuć do owsianki źródło witaminy C. Nic trudnego, witamina C znajduje się w świeżych owocach, głównie owocach jagodowych, np. truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny, jagody itp., ale też mniejszą ilość znajdziesz w cytrusach.
Korzystaj z różnorodności orzechów. Niech twoje owsianki nie będą monotonne. Raz sięgnij po migdały, następnego dnia orzechy włoskie, a jeszcze kolejnego po nerkowce, czy orzechy laskowe.
Używaj innych dodatków, które wzmocnią wartość energetyczną twojej owsianki, a także uczynią ją piękną niczym z instagrama. Tutaj mile widziane wszelkie nasiona chia, pestki dyni, jagody goji, suszone śliwki, morele (uwaga na suszone owoce, są bardzo kaloryczne), mak, nasiona konopi itp.

Czemu właściwie warto jeść płatki owsiane ?
- Jest to świetne źródło Beta-glukanów, czyli związków wchodzących w skład błonnika pokarmowego. Dzięki nim w naszym organizmie zwiększa się wydalanie kwasów tłuszczowych, opóźnia wchłanianie triacylogliceroli, a także obniża się stężenie cholesterolu we krwi.
- Substancje zawarte w płatkach owsianych są bardzo dobrą pożywką dla mikroflory w jelicie grubym. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zachorowania między innymi na raka jelita grubego.
- Regulują one odpowiedź glikemiczną po posiłku, a co za tym idzie pomagają utrzymywać poziom glukozy na stałym poziomie.
- Są źródłem witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy występujących głównie pod postacią witaminy E.
- Dzięki bogactwu witamin z grupy B, wzmacniamy nasz układ nerwowy, a także wpływamy na prawidłową przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów.
- Płatki owsiane to także źródło składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, fosfor, magnez oraz wapń.
Piszcie jakie są wasze sposoby i połączenia smakowe jeśli chodzi o owsiankę. Macie swoje ulubione?