Pieczone ziemniaki z gzikiem

Pieczone ziemniaki z gzikiem to jedno z moich ulubionych Comfort Food. Młode ziemniaki to zdecydowanie jeden z moich ulubionych produktów. Gotowane lub pieczone z koperkiem, do tego sadzone jajko i mizeria albo fasolka szparagowa. Jednak tym razem zrobiłam coś co w zasadzie można szykować przez cały rok. W sierpniu młode ziemniaki się kończą, ale na zwykłe też znajdzie się kilka sposobów.

Ziemniaki – czy warto je jeść i czy zawierają cenne składniki?

Ziemniaki to typowy polski produkt, a w polskiej kuchni znajdziemy nieskończenie wiele dań z jego użyciem. Od zup, przez sałatki i zapiekanki po klasyczny dodatek do obiadu.

Ziemniaki mają wysoki indeks sytości, co oznacza, że po ich zjedzeniu będziemy najedzeni na dłużej. Co więcej będą one odpowiednie równie dla osób na diecie. Sam ziemniak to ok. 77 kcal w 100 g surowego produktu. W połączeniu z innymi składnikami może stanowić pyszny i odżywczy obiad.

Przypisuje się im również szereg korzystnych działań. Z natury mają działanie zasadotwórcze, więc równoważą wydzielanie kwasów w żołądku. Ponadto są dobrym źródłem potasu (podobnie jak banan i pomidor). Zawierają także niewielkie ilości innych witamin i składników mineralnych, więc jedzone regularnie mogą być na prawdę cennym składnikiem diety.

Pieczone ziemniaki z gzikiem – co potrzebujesz?

  • Ziemniaki – nasz główny składnik dania
  • Oliwę z oliwek – rafinowaną, odpowiednią do pieczenia
  • Ulubione zioła – u mnie rozmaryn i zioła prowansalskie
  • Twaróg – ja wykorzystałam półtłusty
  • Jogurt naturalny
  • Szczypiorek

Pieczone ziemniaki z gzikiem – wartość energetyczna

Wartość energetyczna: 433 kcal/ 25 g białka/ 16 g tłuszczu/ 48 g węglowodanów/ 3,5 g błonnika

Porcja spełnia:

20 % dziennego zapotrzebowania na wapń

26 % dziennego zapotrzebowania na magnez

24 % dziennego zapotrzebowania na foliany

Pieczone ziemniaki z gzikiem

Recipe by DietaWplanach
Porcje

2

porcje
W porcji

433

kcal

Składniki

  • Ziemniaki – 0,5 kg

  • Twaróg półtłusty – 200 g

  • Jogurt naturalny – 100 g

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki (20 g)

  • Szczypiorek – 2 łyżki

  • Ulubione zioła, sól i pieprz

Wykonanie

  • Ziemniaki ugotuj o 5 minut krócej niż zwykle.
  • Obtocz ziemniaki w oliwie i lekko je zgnieć. Wyłóż je na blaszkę do pieczenia.
  • Posyp przyprawami, solą i pieprzem. Piecz ok. 15 minut w 200 C
  • Twaróg wymieszaj z jogurtem i szczypiorkiem. Dopraw go do smaku.

INNE ZDROWE PRZEPISY NA OBIAD

Zupa krem z jarmużu

Zupa krem z jarmużu z topinamburem to propozycja na ciepłą, zdrową kolację lub szybki lunch w pracy.

Pulpety z soczewicy w sosie bolońskim

Pulpety z soczewicy to pomysł na pyszny wegański obiad z kilku prostych składników.

Szybkie wegańskie curry

Szybkie wegańskie curry to przepis z wykorzystaniem tofu i soczewicy.