Komosa z jogurtem i owocami to pomysł na pożywne śniadanie, szybki lunch do pracy albo zdrowy deser.
Owsianki zna już każdy, coraz częściej też spotykamy się z jaglankami czy gryczankami. Ja na śniadania często robię też komosanki. Oczywiście tutaj mamy więcej roboty niż z płatkami, bo musimy ugotować komosę. Polecam gotować na kilka porcji i przechowywać w lodówce do kilku dni.
Tym razem zimowa odsłona komosanki, czyli komosa z jogurtem i owocami – wersja piernikowa.
Komosa z jogurtem i owocami – co potrzebujesz?
- Komosa – baza naszego dania. Możemy ugotować komosę raz na kilka dni. Wtedy przygotowanie zajmie nam 3 minuty.
- Jogurt – u mnie był to jogurt kokosowy.
- Owoce – jak zima, to gruszka i mandarynka.
- Migdały – lub inne orzechy/ nasiona
- Przyprawa do piernika
Komosa z jogurtem i owocami – wartość energetyczna
Wartość energetyczna: 509 kcal, w tym 12 g białka, 19 g tłuszczu i 73 g węglowodanów/ 10 g błonnika.
Porcja spełnia:
- 66 % dziennego zapotrzebowania na magnez,
- 20 % dz. z. na żelazo,
- 31 % dz. z. na cynk,
- 34 % dz. z. na foliany.
Komosa z jogurtem i owocami
1
porcja509
kcalSkładniki
Komosa ryżowa – 50 g
Jogurt kokosowy lub inny – 150 g
Gruszka – 1 sztuka
Mandarynka – 1 sztuka
Przyprawa do piernika – 1/4 łyżeczki
Płatki migdałów – 1 łyżka
Wykonanie
- Komosę ugotuj i przełóż do miseczki. Dodaj jogurt.
- Gruszkę pokrój w kostkę i podduś na odrobinie wody razem z przyprawą do piernika.
- Gruszkę dodaj do miseczki. Na wierzch ułóż mandarynkę i posyp migdałami.
INNE ZDROWE, SŁODKIE PRZEPISY
Fit czekoladowe krążki
Fit słodycze to świetna alternatywa na małą przekąska, kiedy najdzie nas ochota na słodkie.
Proste ciasto dyniowe
Dynia nadaje ciastu wspaniałą konsystencję. Dzięki niej zwykłe, proste ciasto może być puszyste i wilgotne jednocześnie.
Batony zbożowe bez cukru
Batony amarantusowe z sezamem i morelami to pomysł na zdrową, naturalnie słodką przekąskę.