Zupa krem z jarmużu z topinamburem to propozycja na ciepłą, zdrową kolację lub szybki lunch w pracy.
Zupy kremy to jedne z moim ulubionych zimowych dań. Ja często jem je na śniadanie. Dodając do zupy grzanki, kaszę, ryż lub makaron. Do tego możemy wzmocnić zupę orzechami lub pestkami (np. dyni).
Jarmuż – właściwości odżywcze
Jarmuż to warzywo o bardzo wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to wysokie skondensowanie składników odżywczych w małej ilości produktu.
Znajdziemy w nim między innymi żelazo, wapń i magnez. Poza tym również witaminy z grupy B, witaminę C czy kwas foliowy.
W 100 g jarmużu jest:
1,5 mg żelaza/ 150 mg wapnia/ 120 mg witaminy C/ 140 μg kwasu foliowego.
Dla porównania:
100 g kurczaka = 1 mg żelaza
100 g mleka 2 % = 125 mg wapnia
100 g pomarańczy = 50 mg wit C
100 g brokuła = 120 μg kwasu foliowego.
Oczywiście są produkty mające jeszcze wyższe wartości tych składników, na przykład:
100 g tofu = 5,4 mg żelaza
100 g sezamu = 970 mg wapnia
100 g żółtej papryki = 180 mg Wit C
100 g ciecierzycy = 340 mg kwasu foliowego
Zupa krem z jarmużu – co potrzebujesz?
Jarmuż – nasz główny składnik. Jarmuż kupisz rwany w paczce, chociaż ja polecam kupić w kiściach – np. w warzywniaku.
Topinambur – możesz zastąpić ziemniakiem, jednak topinambur to też bardzo zdrowe warzywo i może wspomóc nasze urozmaicenie diety.
Marchew i pietruszka – na nich ugotujemy ekspresowy bulion.
Olej rzepakowy – możemy też użyć oliwy z oliwek.
Jako dodatek, aby zupa była bardziej sycąca, ja dodałam amarantus, jednak możecie użyć kaszy/ryżu brązowego lub razowego makaronu albo grzanek.
Do tego polecam posypać zupę czarnuszką/sezamem lub pestkami dyni.
W porcji zupy z amarantusem: 350 kcal/ 9 g białka/ 18 g tłuszczu/ 42 g węglowodanów/ 10 g błonnika
- 18 % dziennego zapotrzebowania na wapń
- 38 % dz.z. na magnez
- 28 % dz.z. na żelazo
- 100 % dz.z. na wit. A
- 91 % dz. z. na wit C.
Zupa krem z jarmużu
2
porcje350
kcalSkładniki
Jarmuż – 80 g ( 4 garście liści)
Topinambur – 3 ‘kulki’
Marchew – 1 sztuka
Pietruszka – 1 sztuka
Ziele angielskie – 2-3 kulki
Liść laurowy – 2-3 sztuki
Olej rzepakowy – 3 lyżki
Woda – ok. 500 ml
Amarantus – 80 g na 2 porcje
Wykonanie
- W garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną marchew, pietruszkę i topinambur. Przesmaż – 2-3 minuty.
- Dodaj przyprawy i wodę. Zakryj i gotuj 10 minut. Doda, sól i pieprz.
- Dodaj jarmuż pozbawiony twardych łodyg i gotuj jeszcze 5 minut.
- Wyjmij ziele i liście, a całość zblenduj.
- Amarantus ugotuj i dodaj na koniec do zupy.
INNE ZDROWE ZUPY
Zupa z pomarańczowych warzyw
Warzywa, które użyłam do zupy są dostępne tak na prawdę od każdej porze roku. Jednak to na jesień przychodzi ochota na rozgrzewające zupy.
Krem z buraków z mleczkiem kokosowym
Buraki to bardzo wdzięczne warzywa z których możemy zrobić wiele pysznych potraw.