Placuszki jaglane z jabłkami niewymagające gotowania kaszy. Zrobicie je w 10 minut przy użyciu płatków jaglanych.
Placuszki jaglane z jabłkami to naturalnie wegańskie i bezglutenowe danie. Nie użyłam do niego nabiału, jaj, ani zwykłej mąki.
Przepis nie wykorzystuje żadnego cukru, ani syropu, dlatego możesz wybrać słodszy gatunek jabłek.
Placuszki jaglane z jabłkami – czego potrzebujesz?
- Płatki jaglane – kupisz je w większym markecie i sklepach ze zdrową żywnością. Są tanim produktem, który przyda się też do robienia jaglanek.
- Siemię lniane – zamiast niego możesz użyć jajko.
- Napój roślinny – zamiast niego możesz użyć mleko. Ja wykorzystałam napój sojowy.
- Jabłko – możesz je dodać w kawałkach lub starte, jak wolisz!
- Cynamon – nadaje plackom szarlotkowy aromat.
Placuszki możesz zjeść z jogurtem, owocami, orzechami lub owocowym musem. Ja zjadłam je z kokosem i borówkami.
Placuszki jaglane z jabłkami – wartość energetyczna
Przepis podany niżej uwzględnia 2 porcje placków. W porcji jest ok. 375 kcal (ja użyłam napoju sojowego). Takie placuszki idealnie nadadzą się solo na drugie śniadanie lub z dodatkiem jogurtu – na śniadanie.
W porcji znajdziecie 9 g białka/ 12 g tluszczu/ 56 g węglowodanów/ 7 g błonnika.
Placuszki jaglane z jabłkiem
2
porcje375
kcalSkładniki
płatki jaglane – 10 łyżek
napój roślinny ( u mnie sojowy) – 150 ml
siemię lniane – 2 łyżki
jabłko – 1 mała sztuka
cynamon – 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy – 1 łyżka
Wykonanie
- Siemię lniane zmiel i wymieszaj z połową napoju/mleka. Odstaw na 3 minuty.
- Do siemienia dodaj płatki, resztę napoju, cynamon i jabłko pokrojone na małe kawałki lub starte. Wymieszaj.
- Placki smaż na odrobienie oleju, na patelni nieprzywierającej.
INNE ZDROWE, SŁODKIE PRZEPISY
Fit czekoladowe krążki
Fit słodycze to świetna alternatywa na małą przekąska, kiedy najdzie nas ochota na słodkie.
Proste ciasto dyniowe
Dynia nadaje ciastu wspaniałą konsystencję. Dzięki niej zwykłe, proste ciasto może być puszyste i wilgotne jednocześnie.
Batony zbożowe bez cukru
Batony amarantusowe z sezamem i morelami to pomysł na zdrową, naturalnie słodką przekąskę.